Da Langeland blev til Ærø (rundt)

Weenkenden, og egentlig hele tiden, er i kajakkens tegn. Med Corona er der bare færre ting i hverdagen – selv om arbejde lige nu er både anderledes og pænt tidskrævende. Spændende også.

Jeg havde planlagt at skulle Langeland rundt, fredag aften til søndag formiddag. Ét kort, ét langt og et lille pas… Vejrudsigten så fornuftig ud, sol, jævn til frisk vind med temperaturer lige over frysepunktet. Strømforholdene sagde at jeg kunne få medstrøm hele vejen langs østkysten af Langeland (lørdag) dog med 4-6 m/s mod-sidevind. Vinden blev dog opjusteret lidt fredag aften og lørdag til midt på dagen, men jeg troede på det.

Ved 18 tiden gik turten mod Strynø, 22 km i medvind og den flotteste solnedgang. Modstrøm ved Siø dæmningen men det var til at ro i. Efter solen gik ned blæste det stille og roligt op, men jeg nåede frem til Strynø inden det blev vildt. Kl 23 og frem lovede de 10-14 m/s. Fik, spist, tjekket vejrudsigter og gjort klar til natten. Et af mine hovedfokus til turen var at effektivisere op- og nedpakning. Pga. kulden er det noget mere omstændigt her på denne tid. Det kan gøres hurtigere men klart bedre end Fyn rundt i efteråret. Jeg har styr på tingene men tager nogle få ting med hjem i forhold til at pakke smartere. Natten vil jeg ikke beskrive nærmere – det blæste og jeg frøs lidt, måtte bl.a. rulle soveposen ind i et footprint… Stod op kl 6.30, spidste havregrød og pakkede, sad i kajakken 7.17 og roede afsted. Kan gøres hurtigere men jeg er tilfreds. Planen var afsted mod Bagenkop og her fra øst om Langeland. Her billeder nord for Ristinge:

Syd for lindelse, ved Ristinge er jeg I læ af skrænterne, det er virkelig smukt, folk løber og går ture inde på land. En smuk morgen. Efter en 5-6 km langs kysten, krydser jeg over mod sydspidsen af Langeland – det blæser lige pludseligt og selv om jeg er 500m (max 1km) fra land er der pænt store bølger. Bølgerne er med/fra siden og til at håndtere. Jeg begynder dog at tænke på hvordan det er på den anden siden af Langeland med pålandsvind og let mod/side vind… Koldt er min første tanke, og indenfor ret kort tid beslutter jeg mig for at snuppe de dejlige surfbølger og gå mod Ærø. Jeg surfer pludselig afsted og det er virkeligt fedt, 14 km i medvind og gode surfbølger (juhuu). Kun til sidst kommer der lidt skæve bølger og det bliver lidt svært at fange surfene. I læ af Ærø får jeg kigget lidt på geografien og nøjagtige planer. De knap 25 km langs Ærøs sydkyst i læ er fine og viser det sig, virkelig smukke. Næsten ingen huse og det mest vidunderlige, bakkede landskab – jeg er fan. Beslutter mig for at få familien til at hente mig i Faaborg. Krydset i medvind var sjovt men mega koldt… når man ikke fanger et surf og bare synker ned i toppen af en bølge begravet til livet, bliver man våd . Eller når man i et surf dykker ned i den kommende bøge og vandet bare står op i hovedet på dig. Sjovt, men koldt!

I læ af Ærø og med mere kontinuerlig roning får jeg varmen, får spist og drukket (for lidt!). Går ikke land, men tager nogle pauser liggende i kajakken og eksperimentere med hvordan jeg bedst muligt kan få ryggen strakt ud og lettet trykket på ballerne. 10 timer + er lang tid at sidde… Sidste kryds fra Ærø til Nappe strand ved Faaborg er i modvind, 6-8 m/s er mit gæt. Hård og kold måde at slutte en god dag. Jeg skal nå frem kl 17.30, hvor jeg bliver hentet, pagajen holdes stram og det ender med at jeg også får en god gang træning ud af turen. Prøvede ellers bare at ro roligt – som er min stategi til DK rundt til sommer.

Tager mange til med mig fra turen. Kæmpe respekt for dem der kan ro ekspeditioner og andet på denne tid af året. Det ville for mig kræve en tørdragt samt en helt anden måde at ro på… Endnu engang tak for brug af kajak til Frederik Laursen fra Lifeplan kajak & friluftliv. Turen har kun styrket mig i valg af kajak, Point 65 N SeaCruiser. Pefekt til føste gang jeg skal ro længere. Den er stabil og sikker, jeg sidder rigtig godt og så er den af plastik, som gør jeg tør ro kystnært og nemmere kan få den op og i. Hastigheden er fornuftig, 6,5 km/t for de 66 km med mange pauser og i starten meget rolig roning – det er godkendt. Jeg havde fyldt kajakken med udstyr svarende til turen rundt om Danmark. 26 kg kajak og ca. 32 kg udstyr/væske/forplejning. Måske jeg kan pakke lettere til sommer – påtænkker at ro med væske til 3 dage – det bruger jeg kontinuerligt, hvormed vægten reduceres med 4-5 kg om dagen…

Styrket og glad for det snart er sommer – over and out her fra.

Om fredlassen

Jeg nyder bevægelse og betegner mig selv som Ultra-motionist. Jeg er uddannet fysioterapeut med en master i sundhedsfremme. Thurø¸ er mit udgangspunkt sammen med min kone og to piger samt den faste træningspartner Luna (Hund). Største oplevelser med sport er; første marathon i 1991, første Ironman '99, deltagelse ved Ironman Hawaii 2007, Grenå 6t - flere år (PR 79,991km), 3. og 1. plads Mors 100miles '09 og '13, Race Across America (cykel) '10, sejr DM 24t løb (224km) '11 og Trans Alpine Run. Mine bedste resultater er DM titel i 24h løb 2011, dansk rekord 100miles i 2013 (14t 49min) samt nordisk rekord på Triple Ironman distancen i 2016 (32t 34min). Jeg elsker at udfordre de fysiske grænser og nyder indtil videre den daglige træning.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *